Moje rostlinky: Řasokoule - něco jako křeček

Pokud někomu nadšeně říkám o svých řasokoulích, většinou jen kouká a nechápe, co to je a k čemu to je. Vždy jednoduše říkám, že to je něco jako křeček. Je to malá, chlupatá kulička, která mi ale vydrží (snad) déle jak 2 roky, žije ve vodě a nemusím jí krmit. 


Řasoukoli jsem si celkem dlouho přála a nyní vám ráda vysvětlím proč. 

Jedná se o druh zelené řasy, která se přirozeně vyskytuje v horských jezerech (především v Rakousku, ve Skotsku, na Islandu, ale například i v Japonsku). Vyskytuje se na dně jezer, a tak je velmi nenáročná na světlo (a přímé slunko by jí spíše uškodilo, než prospělo). Svůj kulatý tvar získává válením na dně. 

Péče o ní je velmi nenáročná - stačí jí akvárium s vodou. Akvárium mějte raději na stinném místě a vodu stačí měnit cca jednou za 10 dnů. Voda by měla být spíše odstátá a studená. V létě můžete přidat pár kostek ledu a řasokoule bude spokojená.

Pokud začne měnit barvu (žloutnout), pořádně jí propláchněte, vyčistěte akvárium a dejte novou vodu. Může se stát, že se rozpůlí - tím se množí, ale násilné půlení jí nejspíš zabije.

Jedná se snad o nejméně náročnou rostlinku, kterou si domu můžete pořídit. 


Aby její tvar zůstal kulatý, tak jí občas pomazlete. 

Velkou výhodou je, že jí buď můžete mít v samostatném akváriu, anebo jí přidat do akvária s rybičkami. 

Roste velmi pomalu (zhruba 0,5 cm za rok), ale za to je velmi pravděpodobné, že vás přežije. Řasokoule se dožívají až 100 let a nejstarší řasokouli je už přes 200 let. 

Pokud přemýšlíte, že si tohoto drobečka koupíte, běžte do nějakého klasického zverimexu, ve kterém vás vyjde na pár korun (30,- Kč - 60,- Kč), na internetu jsou většinou dražší. 

2 komentáře: