Jak vypadá můj home office

Práci na home office (z domova) jsem snad vždycky chtěla. Líbila se mi ta představa, že nemusím jít do kanceláře, že si celý ten svůj den tak nějak více rozplánuji podle sebe a mohu častěji venčit Žofinku.

Pracuji jako HR specialistka, a tak moje práce samozřejmě nejde dělat na 100 % z domova (fakt si nebudu zvát uchazeče do obýváku a tady s nimi dělat pohovory a online pohovory nejsou úplně pro mě). Přesto by se mi občas nějaký ten den práce z domova (nebo z krásné kavárny) líbil.


Nyní mám home office (jako asi spousta dalších lidí), a tak jsem se rozhodla, že se s vámi trochu podělím o to, jak ta moje práce z domova vypadá.

Pokud si budete hledat články na toto téma na internetu, asi se dočtete tipy jako např.:
  • vstávat brzy ráno stejně jako kdybyste šli do práce
  • převlékněte se z pyžama stejně jako byste šli do práce
  • seďte u pořádného kancelářského stolu stejně jako byste šli do práce 
a tak dále a tak dále...

Proč by člověk chtěl být na home office, když by se ve finále měl chovat stejně jako v kanceláři? To nechápu.

Ráno vstávám vždycky brzy (nezáleží jestli je pondělí, sobota, jestli musím vstát brzy do práce, nebo si mohu přispat). Žof se prostě neptá a ranní venčení je potřeba.

V ložnici sice máme velký, krásný, kancelářský stůl a pořádnou židli, přesto raději sedím u kuchyňského stolu a nově jsem si udělala i svůj "pelíšek" na zemi, kde se válím se Žofkou (ale uznávám, že to je po chvilce poněkud nepohodlné).

V pyžamu nezůstávám kvůli venčení, ale práci v teplácích si užívám.

Spousta lidí má nejspíš problém s tím, že se jim nedaří být doma stejně produktivní jako v práci. Toho se nebojím. Vždycky si musím udělat ty nejnutnější věci do práce, projdu e-mail, vyřeším co je třeba a pak teprve jsem v klidu. Jestli jsem u toho doma, nebo v práci, je úplně jedno.

Moje tipy:
  • užijte si, že můžete pracovat z domova a klidně zůstaňte v pyžamu
  • měňte prostředí - nemusíte přeci celý den sedět u stolu, klidně pracujte i z gauče
  • nezapomínejte na hranice - to, že máte možnost pracovat z domova neznamená, že máte být na příjmu pro ostatní 24 hod/denně 
  • udržujte komunikaci - se svým týmem, s lidmi, se kterými spolupracujete apod. 
  • nastavte si pravidla - kdy pracujete, kdy máte pauzu na jídlo, na menší zacvičení, venčení apod. 
  • neberte home office jako dovolenou

Pokud pracujete někdy z domova, chováte se stejně jako byste byli v kanceláři, anebo jste jako já a klidně zůstáváte v teplácích? 

5 komentářů:

  1. Jako operátorka call centra jsem si taky užila asi dva měsíce na homeofficu :D Naštěstí jsem volat nemusela, protože prý domácí wifi takový nápor neutáhne, a tak jsem měla jen "backoffice" a bylo to super. V toto období jsem se vzbudila klidně v půl páté ráno, v pyžamu jsem nastartovala firemní pidi noťas, na který jsem si napíchla velký monitor a normální klávesnici a myš a měla jsem brzy hotovo - končit v práci v 1? No krásný! Když se mi chtělo, tak jsem si noťas zapnula ještě večer a udělala si hodinku, nebo dvě přesčas.
    Musela jsem si kvůli tomu předělat obývák, jídelní stůl se šoupnul ke zdi a bylo to suprové pracoviště. Vidím jako včera, když jsem si nastavovala na firemní e-mail: "Dobrý den, z důvodu dlouhodobé nepřítomnosti se s Vaší žádostí obraťte na někoho jiného." :D Nebo tak nějak to bylo :D :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Z postele taky pracuji ráda, ale pokud potřebuji opravdu něco dělat a ne jen líně scrollovat maily, tak se musím přesunout k pracovnímu koutku.

    Na home office teď kvůli koroně pracuji více než normálně, občas i 10 hod denně. Základem je kvalitní zázemí - kancelářská židle, externí monitor, stabilní připojení. Jinak bych se z toho dávno zbláznila.

    Lidi, co se doma převlékají do pracovního, nechápu (pokud teda nemají jooo videokonference s lidmi mimo svoji kancelář). Chodit po bytě v lodičkách, pouzdrové sukni a pak v tom samém jít chystat oběd nebo večer umýt nádobí? Nebo se na každý typ činnosti převlékat? Takže taky volím domácí oblečení, které mi umožní občas odběhnout i k nějaké té domácí práci, ale jinak se snažím být základně upravená (vlasy, make-up) a netrávit celý den v pyžamu. To už je druhý extrém.

    Jinak teda musím říct, že mě HO dost otravuje a už se těším do kanceláře. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký článek. 🌹Jako stěžejní se mi osvědčilo měnit prostředí a držet se rutiny a pravidel. Bohužel se vždy musím převléct do "pěkného oblečení" a namalovat se, jinak převezme kormidla moje temné já 🤣 a už ležím na posteli a čtu Vinted 😀, nebo spím 😀

    OdpovědětVymazat
  4. Nooo, ja takto fungujem už 2 mesiace aktuálne... najprv som si nevedela zvyknut, lebo teda v práci mám všetko poruke, ked potrebujem vytlačit niečo, hned tlačiaren - tu ešte do dnešného dna nemám pc zosynchronizovaný s domácou tlačiarnou...
    Ked treba niečo zo šanona, alebo niečo tam založit, tak taktiež len vyberiem z poličky a dám tam, kdežto tu doma si to len musim triedit na kopky, alebo do adresárov, čo kam potom založim... no je to pre mna trošku náročnejšie. Ale zvykla som si už a tak nejak sa mi už ani nechce normálne do práce :-D
    Inak ja ako kedy - nakolko mám doma aj dieta, treba aj navarit, a urobit niečo v domácnosti,t ak to mám s tou prácou také divoke... niekedy vstanem skor, niekedy spim dlhšie... niekedy má malý dobru náladu, ani o nom neviem, iný den nič nestiham, lebo stále riešim nejaké jeho požiadavky...
    A čo sa týka toho pyžama - tak to teda nie - vždy sa pohodlne oblečiem - legíny, tričko, trochu upravim - ale teda žiadny extra makeup a pracujem.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  5. já nesnáším home office

    OdpovědětVymazat