Většina z vás už má nejspíš napečeno (a možná stejně jako my i snědeno), ale přesto tu dnes mám domácí mazanec podle receptu od mé maminky, který byl chuťově naprosto skvělý, jen ho příště musím nechat kynout o něco déle (s kynutým těstem se teprve snažím skamarádit).
Ingredience:
370 gramů mouky
75 gramů cukru
90 gramů hery
0,5 kvasnic
180 ml mléka
2 žloutky
hrozinky dle chuti
1 vajíčko na potření
Postup:
Nejdříve jsem si udělala kvásek - 100 ml mléka jsem si lehce ohřála, aby bylo vlažné, nadrobila do něj droždí, posypala trochu cukrem, promíchala metličkou a nechala cca 10 minut.
Do velké mísy jsem si dala všechny ostatní ingredience a přidala kvásek. Těsto jsem pořádně zpracovala hnětením a nechala v míse pod utěrkou kynout cca něco málo přes hodinku.
Vytvarovala jsem si mazanec a nechala cca 10 minut na pekáči odpočinout, potřela vajíčkem a pak pekla cca 40 minut na 160°C.
Chuťově byl vynikající a vydržel nám přesně jeden den, než jsme ho snědli :)
Co pečete na Velikonoce nejraději vy?
O mně
Jity
někde mezi
Hodně ukecaná, občas uzavřená, často náladová, někdy paličatá a jindy zase zcela přizpůsobivá. Anebo prostě jenom lev, který se ztratil v džungli světa a nyní se hledá. Číst více
Nejčtenější
-
Čím víc jsem byla doma na home office, tím víc jsem pekla a zkoušela nové recepty. Rovnou říkám, že nikdy nejsem schopná dodržovat recepty a...
-
Znáte ginger shot? Vitamínovou bombu? Já ginger shot objevila úplně náhodou. To jsem tak jednou stála v Bille u pokladny a myslela jsem, že ...
-
Dnešní článek nebude pro všechny mé čtenáře. Moc dobře si uvědomuji, že někteří nějaké úspory a šetření peněz neřeší a jiní už jsou dávno mn...
Mazanec jsem podle receptu vyzkoušela a byl úžasný! 💖 S přítelem jsme si ho dali dneska i s kakaem na snídani a opravdu byl jako od maminky. 🌹 Budu se těšit na další recept ✨
OdpovědětVymazat😍😍😍😍 Ja ho měla konečně bez hrozinek!!!! 😂
OdpovědětVymazatMňam tak to vypadá skvěle
OdpovědětVymazat