Totálně jsem netušila, co s nimi, a tak jsem se dala trošku do čtení a zjistila, že září/říjen je ideální na jejich sběr + jsou plné vitamínu C, což se na podzim a v zimě opravdu hodí.
Šípky obsahují až 4x více vitamínu C než citrón.
Ze šípků je možné si udělat třeba i marmeládu, ale přiznávám se, že když jsem se dívala, jaká by to byla piplačka, ani jsem se do toho nepouštěla a rozhodla se, že všechny šípky usuším.
Šípky by se měly ideálně sušit jen na vzduchu a podzimním sluníčku, případně v troubě do 50°C (nebo pokud máte sušičku, tak v té je sušení samozřejmě nejlepší), pokud by se šípky sušily na větší teplotu, ztrácí vitamíny a pak je to sušení celkem k ničemu.
Na internetu jsem se dočetla, že je někdo suší i měsíc - no nechápala jsem a říkala jsem si, že to musí být už dávno usušené. No... také mi jejich sušení zabralo několik týdnů.
Pokud budu sušit šípky i příští rok, určitě je nejdříve všechny rozkrojím na poloviny, aby sušení bylo rychlejší. To jen takový malý tip, pokud se do toho budete teprve pouštět.
A já budu ráda za tip od vás, co vše se dá se sušenými šípky (kromě čaje) dělat :)
Tak na to bych neměla trpělivost :) Ale učitě se dělá i šípková omáčka.
OdpovědětVymazatTřeba si z nich udělat dekoraci? Nic víc mě nenapadá...
OdpovědětVymazatzajímavý článek
OdpovědětVymazat